DÅTIDA FRAMTIDER – Albert Bergman

Framtiden är i allra högsta grad forntida. Så länge det funnits en dag så har det ju också funnits en morgondag, och vad den skall komma att innehålla är en ständig tvistefråga. Vise och lärde, tyckare och kännare, Guds sändebud och gäster på Nyköpings gästabud har alla spekulerat om detta ämne i vilket vi är de främsta experterna idag. Låt oss ta en närmare titt på några av dessa framtider.

1.

Personlig väteballong för utökade
promenadmöjligheter

Utlovat av: Hildebrands Deutsche Schokolade

År: 1900

Måhända att tyska chokladfabrikanter har något av ett rykte som profeter, men den här gången slog det fel. Det är förstås lätt att hänfalla åt hån för denne visionärs ballongburna drömmar, men läsaren inbjuds ödmjukast att fråga sig själv om hen inte gladeligen skulle byta sin segway mot friheten att kunna spatsera på vågorna, insupa den friska sjöluften och höviskt lyfta på hatten till hälsning mot din vän på skovel-enhjuling.

Betyg:

Grej som hände: 1/5

Grej som borde hända: 5/5

Prognos: Efter elsparkcykeln är detta nästa stora grej.

2.

Världens undergång

Utlovad av: Bibeln, folk som inte kan läsa mayakalendrar (förvisso sällsynt förmåga), Christoffer Columbus, Rasputin, somliga samtida klimataktivister etc.

År: De flesta

Många är de framtidssiare med dramatisk ådra som dragits till apokalypsen. Denna kan vara nära förestående eller mer avlägsen, Rasputin till exempel bedyrade att det var 2013 allt skulle ta slut. Columbus, känd som en baddare på uträkningar, levererade för säkerhets skull två datum, 1656 eller 1658.

Många har haft på känn att det kommer gå rätt vilt till på den yttersta dagen. Uppenbarelsebokens recept, innehållande jordbävningar, blodröd måne, himmelen ihoprullad och solen svart som en tagelsäck, har i mer sentida fantasier fått sällskap av diverse atombomber, aliens och asteroider. Men fullt så illa måste det ju inte gå: Den australiensiske parlamentarikern Walter Reeds föreställde sig att domedagen skulle ske 1934 genom att Royal Navy under relativt ordnade former skulle leverera  Guds utvalda till Jerusalem.

Betyg:

Grej som hände: 1/5

Grej som borde hända: 1/5

Prognos: Enligt fysiker har vi cirka sju miljarder år på oss att förstöra jorden innan solens expansion gör det åt oss.

3. 

Platt digital display med tillgång till all världens information

Utlovat av: 2001: A spacetime odyssey Arthur C Clarke och Stanley Kubrick

År: 1968

Även surfplattan låg ju i framtiden 2001, men tio år senare kunde många känna igen sig i denna frukostscen från 2001: A spacetime odyssey. Samsung tyckte sig i varje fall verkligen kunna göra det. Så till den milda grad att de ifrågasatte hur Apple kunde ha patent på något som uppenbarligen designats 43 år tidigare av Stanley Kubrick. Distriktsdomstolen i Kalifornien höll dock inte med, så det fick bli med fyrkantig hemknapp Samsung tog sig runt Ipadens starka rättsliga skydd.

Betyg:

Grej som hände: 5/5

Grej som borde hänt: 3/5

Prognos: Vi behövde uppenbarligen uppfinna surfplattan innan vi insåg att den inte riktigt har en nisch; för stor för att vara telefon och för liten för att vara tv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *