SOCIALDEMOKRATISK FRAMTIDSFÖRHOPPNING – Albin Toll

Söndagen den fjärde oktober 2020. Kanelbullens dag. Scrollar igenom twitter. Brottsbekämpning, migration och klimat verkar vara vår tids stora frågor. Läser om förslag helt grundade i populism. Läser inspel med orimligt högt tonläge. Bli förvirrad när personer som sägs företräda samma ideologi kommer till helt olika ståndpunkter i många frågor. Läser en hel del bra och rimliga inspel också. Det finns många duktiga politiker därute, det är viktigt att påminna sig om. Lite längre ner i flödet händer dock något betydligt mer uppfriskande. Någon högertwittrare uppmanar allmänheten till att bojkotta kanelbullens dag. Eftersom kanelbullens dag enbart är ett sätt för Socialdemokraterna att dölja årsdagen för de massiva protesterna mot införandet av löntagarfonder 1983. Greppet är väldigt elegant. Ett tydligt politiskt ställningstagande med en humoristisk touch. Mer sådant överlag. 

Detta fick mig emellertid att fundera över löntagarfonder. Jag inser att jag inte har bättre koll på vad det är mer än att det är en reform som står klart till vänster på den politiska skalan. Så jag läser lite slarvigt igenom wikipediasidan och får ett hum om vad det handlar om. Jag inser att det kan ses som en finurlig politisk poäng från min sida att faktiskt fira kanelbullens dag. Inte för att jag tycker att det var dåligt att förslagen om löntagarfonder drogs tillbaka eller för att jag tycker att de bör införas idag. Utan för att jag vill ta ställning i den grundläggande konflikten här. Vänster mot höger. Arbetstagare mot arbetsgivare. 

Jag går till affären och köper min kanelbulle. På vägen hem är jag otroligt belåten över min symboliska handling när jag går där och smaskar på min kanelbulle. Det är både mörkt och regnigt ute men det gör mig ingenting. För jag går där och drömmer. Drömmer om en offentlig debatt utan populism. Där villkoret för att skapa politisk opinion inte är att skrika högst. Drömmer om ett samhälle där kärnan i politiken återigen är ideologi. Vänster mot höger. Arbetstagare mot arbetsgivare. En dag tänker jag, en dag. Då jävlar är det dags, för kamp emot kvalen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *