Tio lärdomar från tiotalet

En fransk charmoffensiv mot en svårflörtad president. Filterbubblor och trollarméer. En folkrörelse som satte sviniga män på plats. Polmagasinets redaktör Hanna Deák blickar tillbaka på 2010-talet och drar tio lärdomar.

1. Don’t fuck with Eyjafjallajökull

2010-talet fick en vulkanisk start när Eyjafjallajökull på Island utlöste en serie utbrott som kulminerade i april.  Ton på ton av aska sköts upp i troposfären och med vindar färdades vidare för att lamslå hela Europas flygtrafik. Efter en vecka av grå himmel, 102 000 inställda flyg och nästan två miljarder dollar i förlust för flygbolagen förde nya vindar bort askan igen och vi kunde än en gång finna oss chanslösa mot naturens krafter.

2. Bara för att Trump har en crush på dig betyder det inte att han inte gå med på ditt avtal

2018 och Trump hade i lite mer än ett år gjort sig hemmastadd i ovala rummet.  Planerna för handelsavtalet TTIP med EU var redan nedspolade och både Parisavtalet och Iranavtalet hängde på en skör tråd. Men hopp fanns då den hypnotiserande Emmanuel Macron med sina penetrerande blick hade ett statsbesök i USA framför sig. Han kallades för Trump-viskaren och efter att ha sett filmerna från besöket kändes det som att Macron hade lyckats övertyga Trump. Nästan frenetiskt tog Trump initiativ till kindpussar och han såg definitivt kär ut när han borstade bort lite damm från en fnittrande Macrons axel och sa ”we have to make him perfect, he is perfect!!”.  Men nej en crush är ändå bara en crush och ett år senare hade USA lämnat båda avtalen, Trump hade häcklat Macron på Twitter och vänskapsträdet presidenterna planterade tillsammans hade dött.

3. Ingen är för liten för att kunna göra en skillnad

Från en ensam protesaktion utanför riksdagen i augusti 2018 till 7,6 miljoner i klimatstrejk i september i år har Greta Tunberg lärt oss att ingen är för liten för att göra skillnad. 

4. Lämna inte banking ensamt åt bankers

Även om finanskrisen skedde under 00-talet så var det kanske främst under tiotalet vi fick känna på de tuffaste konsekvenserna. Ekonomisk osäkerhet, arbetslöshet, eurokris, åtstramningar, växande klyftor m.m. vilket man sedan kopplat till populism, SD, Brexit och annat tråkigt. Det finns mycket att säga om orsaker. En asymmetri gällande ansvar då staten är redo att rädda bankerna när det går dåligt men där bankerna själva får njuta av vinsterna när det går bra är ett recept för oansvarigt risktagande. Lägg där till avreglering och låga kassakrav och en stor dos omoraliskt beteende av bankers. Subprimelån någon? Den jobbiga frågan är dock hur mycket vi faktiskt har lärt oss av detta, nationalekonomer varnar om att tillräckliga lärdomar inte har dragits…

5. Sociala medier är inte en räddning för demokratin utan en dödsfälla 

Tiotalet var på många sätt sociala mediers decennium. Eller kanske bör man säga att det var Mark Zuckerbergs, till en början. 2012 börsnoterades Facebook på Nasdaq och samma år köptes Instagram upp och 2014 även WhatsApp.  Facebook utmålades som demokratins räddare och Zuckerberg var frälsaren som skulle ”connect the world”. Med informationsspridning och närmre kontakt mellan medborgare och politiker skulle demokratin vitaliseras. I slutet på decenniet kan vi konstatera att de enda som har connectat är polariserade grupper som blir algoritmiskt inbäddade i djupare och djupare filterbubblor. Trollarméer, fake news och dark ads har redan skadat flera demokratiska val och det är hög tid för kloka regleringar (fråga mig inte vilka) och att bryta upp Zuckerbergs monopolställning. Vi har våra konkurrenslagar av en anledning.

6. Ekonomisk utveckling leder inte alltid till demokrati

Det finns många som gjort en r e s a. Miley Cyrus från disneystjärna till naken på en wrecking ball, quinoan från inkafolket i Anderna till att vara en självklarhet i varje Holy Greens sallad.  Men alla resor bleknar i jämförelse till Kinas. Sedan 80-talet har 680 miljoner människor lyfts ur fattigdom och Kina har upplevt en enorm tillväxt som idag gjort dem till världens näst största ekonomi. Många trodde att denna ekonomiska utveckling och en mer liberaliserad ekonomi var ämnad att leda till demokrati men det allt mer totalitära Kina vittnar om motsatsen. Xi Jingpin står numera inskriven i grundlagen, de har interneringsläger för muslimska minoritetsgrupper och ett poängsystem för sina medborgare. Det högre välståndet hos befolkningen är givetvis glädjande men kan aldrig vara ett substitut för att leva i frihet.

7. Det serveras kaviarfisk på Kronobergshäktet

Och det smakar inte bra.

8.  Gravitationsvågor kan mätas och det är fucking coolt

För drygt 100 år sedan förutspådde Albert Einstein inom ramen för sin relativitetsteori (som kopplar ihop tyngdkraften med rumtidens geometri) existensen av gravitationsvågor, dvs. krusningar av rumtiden. 2015 kunde man för första gången observera dessa i LIGO-observatoriet. Det man kunde mäta var kollisionen av två svarta hål som 1,3 miljarder år senare plockades upp av detektorn. Upptäckarna tilldelades nobelpriset i fysik 2017 och genombrottet kommer fortsätta att revolutionera fysiken i år framöver.

9. Pengar kan inte köpa alla val

2018 skakade om det Demokratiska partiet och kanske framförallt Joe Crowley själv rejält. Progressiva Alexandria Ocasio Cortez, en 28 år gammal bartender, vann över Crowley i valet om att få representera New Yorks 14:e distrikt (Bronx) i representanthuset. Crowley hade haft mandatet sedan 1999 och spenderade 18 gånger så mycket pengar i kampanjen men har man inte förtroende hos medborgarna hjälper inte alltid det. Crowley jobbar idag som lobbyist. 

10. Män lärde sig att man inte kan va ett svin på jobbet 

Me too kom och världen överöstes av vittnesmål om trakasserier, övergrepp och utnyttjanden. Förhoppningsvis stannade Me too inte vid en hashtag utan bidrog till lärdomar och förändrat beteende som följer med in i nästa decennium.

Text: Hanna Deák.
Illustration: Eva Marcel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *